Zonnepanelen verdienen zich op 3 jaar terug!

Het gebouw van FIX beschikt over meer dan 500 m² dakoppervlakte. Daar maakten we dit jaar een elektriciteitscentrale van 276 m² van. Met zonnepanelen natuurlijk! En zo kiezen we voor de volgende stap richting een duurzame organisatie.
 

Op 3 jaar terugverdiend!

Met de nieuwe zonnepanelen voorzien we een jaarlijkse opbrengst van 28.500 KWh aan groene energie. Op basis van een evaluatie vooraf berekenden we dat de zonnepanelen een zeer lage terugverdientijd hebben. Enerzijds dankzij de groene stroom certificaten die de investeringskost gevoelig naar beneden halen, anderzijds door de stijgende prijzen voor elektriciteit berekenden we een terugverdientijd van ongeveer 3 jaar! En deze berekening dateert nog van vóór de sterk gestegen energieprijzen door de Oekraïne-crisis. Hoe meer de prijzen voor elektriciteit stijgen, hoe interessanter de zoektocht naar een alternatief. 

Ook voor scholen een opportuniteit

Dat hebben ook de energieverantwoordelijken van FIX begrepen. Zonnepanelen zijn voor scholen immers net zo interessant als voor FIX! Het gebruik van elektriciteit vindt immers voornamelijk overdag plaats, toevallig wanneer de zon (meestal) schijnt. De lage terugverdientijd van FIX is dus ook voor de Brusselse scholen haalbaar!

Bovendien hebben scholen (behalve de GO!-scholen) de mogelijkheid om een energielening af te sluiten bij AGION: Deze lening biedt financiering tot 500.000 euro, is volledig renteloos en kan met maandelijkse terugbetalingen vereffend worden op maximum 15 jaar. Meer info over deze renteloze lening vind je hier.

De combinatie van een interessante terugverdientijd, een renteloze lening en de Groene Stroomcertificaten maken zonnepanelen voor elke Brusselse school een interessante investering voor de portemonnee én de planeet!

Wil je weten wat er mogelijk is op het dak van jouw school?      

Neem dan snel contact op met Sam en Sigrid, onze energieverantwoordelijken:
Mail: energie@fixbrussel.be 
Tel: 02 523 66 75

 

En wat met de overschot aan opgewekte energie?

En wat met de energie die in het weekend en in de vakantie opgewekt wordt? Is die dan verloren? Helemaal niet!
In tegenstelling tot de activiteit bij particuliere woningen, valt de activiteit op een school meestal overdag. Daardoor produceren de zonnepanelen vooral energie die meteen gebruikt wordt. Voor de weekends en vakantieperiodes moet je wel op zoek gaan naar interessante alternatieven.
Wat dat betreft eerst het goede nieuws. Je kan altijd je overtollig opgewekte energie verkopen aan energieverdelers. Dat noemen we injecteren op het net. En waar dit vroeger vaak voor een heel laag tarief gebeurde zien we dit tarief de laatste jaren stevig stijgen. In de zomer van 2021 lagen de prijzen voor injectie nog tussen de 3 en 7 eurocent per kWh. Intussen zakt de minimum prijs (bij een vast tariefplan) niet lager dan 10 cent/kWh. Bij variabele tariefplannen kan dit zelfs oplopen tot een verkoopprijs van 20 cent/kWh (bron). Opgepast: Zo veel mogelijk zelf verbruiken is nog steeds de boodschap, maar het injecteren wordt al iets interessanter!

Overig nieuws

CNC, een goed idee

Met een gloednieuwe CNC-Machine zet FIX een volgende stap in haar professionalisering.

Een CNC-machine dus? En wat is dat dan wel?

Lees verder

Verhoogde aandacht voor energiebesparende ledverlichting

Bij de nieuwe ronde voor de projectsubsidie Energiezorg Op School hebben 25 scholen een aanvraag ingediend voor de vervanging van hu

Lees verder

Akoestiekfabriek biedt een betaalbare oplossing voor akoestische problemen

Met Akoestiekfabriek gaan we volop voor comfortabele scholen!

Lees verder

FIX start met beroepskwalificaties

De kwaliteit van onze werkervaringstrajecten is de pasmunt waarmee onze FIX’ers de arbeidsmarkt tegemoet treden.

Lees verder