Zonnepanelen verdienen zich op 3 jaar terug!

Het gebouw van FIX beschikt over meer dan 500 m² dakoppervlakte. Daar maakten we dit jaar een elektriciteitscentrale van 276 m² van. Met zonnepanelen natuurlijk! En zo kiezen we voor de volgende stap richting een duurzame organisatie.
 

Op 3 jaar terugverdiend!

Met de nieuwe zonnepanelen voorzien we een jaarlijkse opbrengst van 28.500 KWh aan groene energie. Op basis van een evaluatie vooraf berekenden we dat de zonnepanelen een zeer korte terugverdientijd hebben. Enerzijds dankzij de groene stroom certificaten die de investeringskost gevoelig naar beneden halen, anderzijds door de stijgende prijzen voor elektriciteit berekenden we een terugverdientijd van ongeveer 3 jaar! En deze berekening dateert nog van vóór de sterk gestegen energieprijzen door de Oekraïne-crisis. Hoe meer de prijzen voor elektriciteit stijgen, hoe interessanter de zoektocht naar een alternatief. 

Ook voor scholen een opportuniteit

Dat hebben ook de energieverantwoordelijken van FIX begrepen. Zonnepanelen zijn voor scholen immers net zo interessant als voor FIX! Het gebruik van elektriciteit vindt immers voornamelijk overdag plaats, toevallig wanneer de zon (meestal) schijnt. De lage terugverdientijd van FIX is dus ook voor de Brusselse scholen haalbaar!

Bovendien hebben scholen (behalve de GO!-scholen) de mogelijkheid om een energielening af te sluiten bij AGION: Deze lening biedt financiering tot 500.000 euro, is volledig renteloos en kan met maandelijkse terugbetalingen vereffend worden op maximum 15 jaar. Meer info over deze renteloze lening vind je hier.

De combinatie van een interessante terugverdientijd, een renteloze lening en de Groene Stroomcertificaten maken zonnepanelen voor elke Brusselse school een interessante investering voor de portemonnee én de planeet!

Wil je weten wat er mogelijk is op het dak van jouw school?      

Neem dan snel contact op met Sam en Sigrid, onze energieverantwoordelijken:
Mail: energie@fixbrussel.be 
Tel: 02 523 66 75

 

En wat met de overschot aan opgewekte energie?

En wat met de energie die in het weekend en in de vakantie opgewekt wordt? Is die dan verloren? Helemaal niet!
In tegenstelling tot de activiteit bij particuliere woningen, valt de activiteit op een school meestal overdag. Daardoor produceren de zonnepanelen vooral energie die meteen gebruikt wordt. Voor de weekends en vakantieperiodes moet je wel op zoek gaan naar interessante alternatieven.
Wat dat betreft eerst het goede nieuws. Je kan altijd je overtollig opgewekte energie verkopen aan energieverdelers. Dat noemen we injecteren op het net. En waar dit vroeger vaak voor een heel laag tarief gebeurde zien we dit tarief de laatste jaren stevig stijgen. In de zomer van 2021 lagen de prijzen voor injectie nog tussen de 3 en 7 eurocent per kWh. Intussen zakt de minimum prijs (bij een vast tariefplan) niet lager dan 10 cent/kWh. Bij variabele tariefplannen kan dit zelfs oplopen tot een verkoopprijs van 20 cent/kWh (bron). Opgepast: Zo veel mogelijk zelf verbruiken is nog steeds de boodschap, maar het injecteren wordt al iets interessanter!

Overig nieuws

Memorandum FIX 2023

Memorandum: De tien werven van FIX - voor wat Brussel meer nodig heeft

Het Brusselse sociale renovatiebedrijf FIX leidt jaarlijks honderd langdurig werkzoekenden op via een tewerkstellingstraject.

Lees verder

Onze directeur in De Tijd

Een goede balans tussen werk en privé is voor FIX een sleutel tot gelukkige werknemers én leidinggevenden. Vertrouwen en verantwoordelijkheid geven is dan essentieel.

Lees verder

Hoe breng je doorstroom in kaart?

Een positieve en duurzame doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt is de bestaansreden van FIX en onze essentiële impact. Toch is het in kaart brengen van die impact geen sinecure.

Lees verder