Voorbeeldschool: De Wimpel bespaart 50% op gasverbruik

Al 4 jaar volgen de energieverantwoordelijken van FIX het energieverbruik van Basisschool De Wimpel in Elsene op. En met succes! Dankzij nieuwe aanpassingen daalde het gasverbruik maar liefst met 50%.


Oude verwarmingsketel, hoge kosten

In De Wimpel was de regeling van de verwarming defect. De klassen werden permanent verwarmd op 20°C, zelfs tijdens de vakanties en weekends. Bovendien bleef de ketel na het stookseizoen aan om de refter van warm water te voorzien. De oude ketel van 1979 had te kampen met grote stilstandsverliezen. Om deze verliezen te beperken besloot de school om de ketel tijdens de zomervakantie af te zetten. In 2013 installeert de scholengroep een elektrische boiler zodat de oude ketel na het stookseizoen kan worden afgesloten. Deze maatregel leverde meteen een eerste besparing op.

 

5500 euro winst per jaar

Maar het energieverhaal gaat nog verder. In de zomer van 2013 wordt het dak geïsoleerd. Eind 2013 wordt de verwarmingsketel vervangen door een condensatieketel. Een nieuwe regeling tot slot is gepland voor de zomer van 2015. Alle besparingen zorgen voor maar liefst 50% besparing op gas, of meer dan 5500 euro elk jaar. Dat betekent een winst van meer dan € 28 per leerling per jaar. Geld dat de school nu opnieuw kan benutten voor de leerlingen.

Overig nieuws

Memorandum FIX 2023

Memorandum: De tien werven van FIX - voor wat Brussel meer nodig heeft

Het Brusselse sociale renovatiebedrijf FIX leidt jaarlijks honderd langdurig werkzoekenden op via een tewerkstellingstraject.

Lees verder

Onze directeur in De Tijd

Een goede balans tussen werk en privé is voor FIX een sleutel tot gelukkige werknemers én leidinggevenden. Vertrouwen en verantwoordelijkheid geven is dan essentieel.

Lees verder

Hoe breng je doorstroom in kaart?

Een positieve en duurzame doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt is de bestaansreden van FIX en onze essentiële impact. Toch is het in kaart brengen van die impact geen sinecure.

Lees verder