Studenten worden FIX'er voor 1 dag op de YOUCA Action Day

Na een jaar pauze door Corona was de YOUCA Action Day vorige week weer terug van weggeweest.
FIX ontving donderdag 21 oktober opnieuw 5 studenten om een dagje mee te draaien op de werf.
Zij vertellen over hun ervaringen.

Goedemorgen YOUCA’s, hoe bevalt het hier bij FIX? Niet te vroeg moeten opstaan?

Nawel: Het bevalt me hier super. De dag is goed begonnen en ik amuseer me goed met de dames van de ploeg van Joke. Iedereen is heel vriendelijk voor mij. We schilderen samen aan een muur waar we een tekening van een rots met wolken aanbrengen. Heel creatief, dat heb ik nog nooit gedaan!

Wail: In de bouw is het echt not done om te laat te komen. Daarom ben ik extra vroeg opgestaan om zeker op tijd te komen. Ik was zelf te vroeg. Maar dat is niet erg, het is maar voor 1 dag hé!

Guillaume: Ik woon in Dilbeek, maar wel dicht bij de metro. Transport naar Brussel is eigenlijk heel makkelijk. Dus ik klaag niet.

De YOUCA Action Day, wat is dat eigenlijk?

Kai: YOUCA vzw werkt samen met scholen om leerlingen een ervaring te geven bij heel veel verschillende organisaties. Leerlingen kunnen uit een hele lijst organisaties een job kiezen die hun interessant lijkt. Daar gaan ze dan een dag aan de slag en ze krijgen hiervoor een loon.

Guillaume: Het ingezamelde geld gaat naar het jongerenproject KIYO in Brazilië en de Filipijnen. KIYO versterkt jongeren bij hun engagement en participatie door projecten zoals dans en circus.

Waarom hebben jullie eigenlijk voor FIX gekozen?

Wail: Ik studeer bouwtechnieken op school. Dit is dus een heel leerrijke ervaring voor mij. Extra praktijkervaring is altijd mooi meegenomen. In mijn richting zijn er veel keuzes om te specialiseren. Ik wil graag verder gaan als technisch tekenaar met Autocad. Daarmee teken je gebouwen enz. Door ook op de bouwwerf te komen zie je het resultaat van je tekeningen en weet je hoe het er echt aan toe gaat op je werven. Dat mag je nooit uit het oog verliezen. Anders maak je te veel fouten.

Guillaume: Thuis hebben we al heel veel verbouwd. We hebben daar zelf elektriciteit gelegd en ook veel andere werken gedaan. Ik wilde zien of dat in het echt gelijkaardig was. Maar deze werf is volledig buiten. Dat is toch andere koek.

Ali en Nawel, jullie studeren handel en wetenschappen-wiskunde, dat staat ver van de bouwsector. Waarom hebben jullie voor FIX gekozen?

Ali: FIX was gewoon het dichtste voor mij. (lacht) Ik woon zelf in Anderlecht, dus dat was eenvoudig. Tegelijk wilde ik ook iets doen dat ik nog nooit gedaan had. En wie weet, als het mij bevalt kan ik misschien een bouwbedrijf opstarten!

Nawel: Ik had al geschilderd thuis. Maar dit is wel wat anders! Met wetenschappen-wiskunde zit je veel op de schoolbanken. Ik heb bewust voor de bouwsector gekozen om met mijn handen bezig te zijn. Maar later zal ik toch voor iets anders kiezen. Ik droom van geneeskunde of kinesitherapie! 

Wat willen jullie hier nog leren?

Ali: Ik wilde de bouwsector graag leren kennen. Ik zit in de ploeg van Alain. Dat is een schildersploeg. Het is de eerste keer dat ik zal schilderen. Wel spannend dus!

Nawel: Straks gaan we aan de slag met de machine om kleuren te mengen en de FIX’ers toonden me al hoe ik de schaduwen moet aanbrengen op de rotstekening. Ik hou van handenwerk als hobby. Ik wilde vroeger architect worden maar nu niet meer. Nu vind ik het gewoon fijn om hier vandaag te zijn!

Guillaume: Ik had graag nog geplafonneerd. Maar goed, ik zit hier op een grote open speelplaats. Dus dat zal er niet van komen dit jaar. Misschien volgend jaar meer geluk?

Afgesproken! We zien jullie graag terugkomen volgend jaar!

 

Meer info over YOUCA vind je op hun website: https://www.youca.be/

Meer info over het jongerenproject KIYO vind je hier: https://kiyo-ngo.be/

 

Laatst bewerkt op 26/10/2021

Overig nieuws

Memorandum FIX 2023

Memorandum: De tien werven van FIX - voor wat Brussel meer nodig heeft

Het Brusselse sociale renovatiebedrijf FIX leidt jaarlijks honderd langdurig werkzoekenden op via een tewerkstellingstraject.

Lees verder

Onze directeur in De Tijd

Een goede balans tussen werk en privé is voor FIX een sleutel tot gelukkige werknemers én leidinggevenden. Vertrouwen en verantwoordelijkheid geven is dan essentieel.

Lees verder

Hoe breng je doorstroom in kaart?

Een positieve en duurzame doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt is de bestaansreden van FIX en onze essentiële impact. Toch is het in kaart brengen van die impact geen sinecure.

Lees verder