Maatregelen voor een veilige heropstart

Na 6 weken heeft FIX deze week haar reguliere activiteiten opnieuw opgestart.
Om dit in alle veiligheid te kunnen doen is het belangrijk dat we duidelijke afspraken maken en voldoende maatregelen treffen.
In dit artikel geven we een inzicht in de belangrijkste getroffen maatregelen.  

Algemene maatregelen

De courante individuele maatregelen zoals deze nu al weken gecommuniceerd worden door de overheid blijven we sterk benadrukken: Niezen/hoesten een papieren zakdoek of je elleboog, Wie symptomen vertoont blijft thuis, geen handen geven, vaak en grondig je handen met zeep wassen, social distancing van 1,5m respecteren, wanneer je dat niet kan garanderen een mondmasker dragen en zo veel mogelijk van thuis uit werken. 

Elke FIX'er ontvangt 5 herbruikbare stoffen mondmaskers. Deze heeft FIX zelf genaaid met behulp van de naaiateliers van Isoltechnics. Met 5 maskers kunnen de FIX'ers een week voort zonder te moeten wassen. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het wassen van zijn eigen mondmaskers. Op die manier voorkomen we dat virussen worden doorgegeven via de maskers.

Maatregelen voor werken in ploegverband en in de scholen en jeugdorganisaties

Omdat de ploegen op de werven in zeer specifieke situaties zullen moeten werken werd voor hen volgende extra maatregelen opgelegd: 

  • Iedereen draagt verplicht een mondmasker vanaf dat je een school- of jeugdgebouw binnen gaat en tot je weer buiten gaat.
  • Zoveel mogelijk werkt ieder met zijn eigen materiaal. wie materiaal deelt gebruikt daarbij sowieso handschoenen. Het gedeelde materiaal wordt gereinigd na ieder gebruik.
  • FIX'ers gebruiken één vaste eetplaats en specifiek toegewezen sanitair.
  • Waar mogelijk gebeurt het eten en eventueel overleg buiten.​
     

Om er zeker van te zijn dat iedereen deze maatregelen goed begrepen heeft werden donderdag en vrijdag vóór de heropstart alle ploegen één voor één uitgenodigd bij FIX. Daar kregen ze een duidelijke presentatie over de maatregelen die vanaf nu gelden op de werven. Al de maatregelen werden hierbij overlopen in duidelijke taal. Achteraf kreeg iedereen een testje met 8 vragen. Alleen wie alle vragen juist kon beantwoorden kreeg toelating om te mogen starten.
 

Maatregelen met betrekking tot werken in eigen gebouw

Voor iedereen die bij FIX zelf werkt zijn dan weer helemaal andere maatregelen noodzakelijk. Deze focussen op het beperken van contact ondanks de gemeenschappelijke ruimte: 

  • Alle klinken worden 3 maal per dag ontsmet. Bureau's en eetplekken worden ontsmet na gebruik en iedereen heeft een eigen vaste zitplek en telefoon. 
  • Vergaderingen gebeuren zoveel mogelijk buiten en indien toch noodzakelijk binnen is het aantal personen per vergaderzaal beperkt. Dit wordt bij elke vergaderzaal met aangepaste signalisatie duidelijk gemaakt.
  • Eten gebeurt in shifts in functie van de beschikbare plaatsen, om nodige afstand te garanderen werden stoelen verwijderd uit de eetruimte en zitplekken afgeplakt. Toestellen voor gemeenschappelijk gebruik zoals koffiezet en waterkoker werden verwijderd. Als gevolg hiervan moet iedereen eigen drank voorzien voor de hele dag.
  • Er werd een algemene looprichting geïntroduceerd zodat mensen makkelijker voldoende afstand kunnen bewaren bij het binnen- en buitengaan. 
  • De deuren worden zo veel mogelijk permanent open gezet zodat klinken minder gebruikt moeten worden. Ook vuilnisbakken blijven open staan. 
  • Voor het onthaal en voor de magazijn werd met plexiglas een veilige perimeter opgericht. Deze ruimten zijn beperkt toegankelijk gemaakt. 

Maatregelen met betrekking tot noodzakelijke verplaatsingen

Verplaatsingen proberen we zo veel mogelijk te beperken.
Waar en wanneer dit toch nodig is zijn volgende maatregelen van kracht:

    • FIX moedigt iedereen zo veel mogelijk aan om met de fiets of te voet te komen. De instructeurs zijn actief met de arbeiders op zoek gegaan naar mogelijkheden om fietsen te vinden. Daarbij is veel informatie uitgedeeld over bestaande huurplatformen zoals Swapfiets en andere. 

    • Iedereen die het openbaar vervoer gebruikt is verplicht om een mondmasker te dragen. Ook daar komen de verdeelde mondmaskers van FIX goed van pas.
    • Voor het personeel dat niet op de werven actief is geldt: Wie niet absoluut op FIX moet zijn, komt niet naar FIX maar werkt van thuis.
    • Zo veel mogelijk wijzen we 1 vaste chauffeur toe per voertuig. De voertuigen worden na elke wissel van chauffeur ontsmet en worden ook elke avond ontsmet. Om grondige ontsmetting duidelijk te maken worden steekkaarten met instructies op de dashborden geplakt. 
    • De chauffeur mag géén passagiers meenemen. 
    • De vaste chauffeur van FIX krijgt op zijn ronde een bidon met 10l water, zeep, ontsmettingsproduct en papieren handdoeken mee. Daarmee kan hij na elke stop zijn handen wassen.

     

    De bovenstaande lijst is niet helemaal volledig. Toch geeft deze een goed beeld van de ernstige aanpak van FIX met betrekking tot de veiligheid van onze werknemers. 
    Wij geloven dat de heropstart van onze activiteiten slechts een verantwoorde keuze kan zijn als deze gepaard gaat met de nodige zorg voor veiligheid. 
    Niettemin keek de volledige ploeg er heel erg naar uit om opnieuw op te starten. 
    We doen er alles aan om zo snel mogelijk weer tot onze normale dienstverlening te komen met een zorg voor kwaliteit die de scholen en jeugdorganisaties van ons mogen verwachten. 
    Tot snel!

    Overig nieuws

    Memorandum FIX 2023

    Memorandum: De tien werven van FIX - voor wat Brussel meer nodig heeft

    Het Brusselse sociale renovatiebedrijf FIX leidt jaarlijks honderd langdurig werkzoekenden op via een tewerkstellingstraject.

    Lees verder

    Onze directeur in De Tijd

    Een goede balans tussen werk en privé is voor FIX een sleutel tot gelukkige werknemers én leidinggevenden. Vertrouwen en verantwoordelijkheid geven is dan essentieel.

    Lees verder

    Hoe breng je doorstroom in kaart?

    Een positieve en duurzame doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt is de bestaansreden van FIX en onze essentiële impact. Toch is het in kaart brengen van die impact geen sinecure.

    Lees verder