600 mondmaskers voor veilige opstart

Sinds 4 mei is FIX weer actief op de werven.
Om dit in alle veiligheid te kunnen doen zijn duidelijke afspraken en correcte maatregelen noodzakelijk.
Het dragen van mondmaskers is hierbij essentieel.

Als FIX hiervoor beroep zou doen op wegwerpmaskers komen we al snel aan 1000 maskers per maand. Een enorme financiële kost en bovendien een belangrijke belasting voor het milieu. Daarom besloot FIX de maskers zelf te gaan produceren. Hiervoor konden we rekenen op een samenwerking met Isoltechnics. Zo werd FIX deel van een mooi verhaal.

Isoltechnics brengt partners bij elkaar

Yves Desmet, zaakvoerder van Isoltechnics vertelt: Wij zijn een bedrijf dat isolatie voorziet en plaatst. Hiervoor hebben we ook een industrieel naaiatelier dat isolatiematten produceert. 

Door de lockdown moesten ook wij tijdelijk sluiten en werden het atelier niet gebruikt. Twee van onze arbeiders, Saïd Kamali & Fouad Faryssy, vonden dit zonde van de tijd en vroegen al snel of zij tijdens de sluiting mondmaskers konden beginnen maken. Dit viel samen met een oproep van een leerkracht van het Don Bosco-Instituut in Halle. Zij was op zoek naar mondmaskers voor verschillende woonzorgcentra, de lokale politie en ook voor gebruik in de eigen school. Saïd en Fouad waren meteen bereid om deze dame te helpen, op één voorwaarde. Gezien zij technisch werkloos waren en dus niet betaald werden door Isoltechnics mochten wij de geproduceerde mondmaskers niet verkopen! En zo geschiedde.

Iedereen draagt zijn steentje bij

De volgende stap was het vinden van een geschikt ontwerp en de belangrijkste materialen: stof en elastieken. Voor het ontwerp kon Isoltechnics rekenen op een gratis ontwerp van Manual.to. Voor de stof werd een beroep gedaan op de woonzorgcentra. Zij verknipten oude lakens die we voor de maskers konden gebruiken. En ten slotte nog de elastieken. Na rondvraag kwamen we daarvoor uit bij  de Brusselse Textilia. Zij waren meteen bereid om 300 meter elastiek aan te leveren. Maar toen ze hoorden dat de maskers gratis verdeeld zouden worden werd dat volume verhoogt naar een duizelingwekkende 2,5 kilometer! Intussen hebben we met dat alles al zo’n 10.000 mondmaskers kunnen produceren voor Don Bosco, waaronder ook kleinere modellen die geschikt zijn voor kinderen. 4 weken later maken we er nog altijd bij, elke keer wanneer we hiervoor tijd vinden. Ja, het doet een beetje denken aan die parabel van de soepsteen waarbij het hele dorp ingrediënten komt aanbrengen om samen een heerlijke soep te maken.

 

600 mondmaskers voor FIX

Dankzij deze fantastische samenwerking kon ook FIX eigen mondmaskers maken. Hiervoor boden 3 FIX’ers zich vrijwillig aan. Onder begeleiding van Saïd Kamali, ook zelf een oud-FIX’er die nu bij Isoltechnics werkt, produceerden zij op een week tijd 600 maskers. Dankzij hun inspanningen is FIX sinds vorige week veilig kunnen opstarten!

Daarvoor willen we van harte alle organisaties bedanken die dit mogelijk maakten: 

     

 

 

Overig nieuws

Memorandum FIX 2023

Memorandum: De tien werven van FIX - voor wat Brussel meer nodig heeft

Het Brusselse sociale renovatiebedrijf FIX leidt jaarlijks honderd langdurig werkzoekenden op via een tewerkstellingstraject.

Lees verder

Onze directeur in De Tijd

Een goede balans tussen werk en privé is voor FIX een sleutel tot gelukkige werknemers én leidinggevenden. Vertrouwen en verantwoordelijkheid geven is dan essentieel.

Lees verder

Hoe breng je doorstroom in kaart?

Een positieve en duurzame doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt is de bestaansreden van FIX en onze essentiële impact. Toch is het in kaart brengen van die impact geen sinecure.

Lees verder