FIX in tijden van Corona

Sinds 18 maart 2020 heeft FIX haar reguliere activiteiten in de scholen en jeugdorganisaties stopgezet. Dat deden we natuurlijk om de verspreiding van het Covid-19 Virus zo veel mogelijk preventief in te dammen. 

Na 6 weken lockdown blikken we met trots terug op de inzet van de FIX'ers tijdens deze crisis. Zij het in een ietwat aangepaste vorm zijn wij immers wel blijven functioneren. Al onze werknemers, inclusief de arbeiders in werkervaring, deden verder van thuis uit.
Daarvoor hebben we onze werking omgegooid en nagedacht over leerdoelen van het opleidingstraject die van thuis uit konden nagestreefd worden.
De belangrijkste hiervan zijn:

 • Taalvaardigheid Nederlands 
 • Rekenvaardigheid,
 • Studeren voor diploma’s zoals het theoretisch rijbewijs en het VCA-Veiligheidsattest
 • Voorbereiden van een nieuwe werf

 

De instructeur schrijnwerkerij laat maten berekenen van de geplande kasten

Aan het begin van de quarantaine ondersteunden de instructeurs en trajectbegeleiders, die zelf ook thuis van thuis werken, de arbeiders bij het definiëren van deze leerdoelen. Het was ook hun taak om de arbeiders op te volgen, te begeleiden en vooral ook te motiveren tijdens deze periode.

Daarvoor hebben ze verschillende digitale tools ter beschikking. Voor elke ploeg werd een whatsappgroep opgericht zodat de instructeurs contact bleven behouden met hun arbeiders.
Op platformen zoals Padlet hielden de verschillende ploegen op hun beurt contact met elkaar. Dankzij deze communicatie konden de instructeurs ook elkaar inspireren en aanmoedigen.
Het bleek immers heel belangrijk voor de teamspirit om van elkaar te horen zodat niemand dreigde in isolement te raken. Bovendien was de taalcoach van Brusselleer een fantastische ondersteuning zodat dit allemaal zo veel mogelijk in het Nederlands kon verlopen. Het werd een heel waardevolle taaloefening voor alle betrokkenen.

Enkele concrete voorbeelden hoe aan deze leerdoelen gewerkt werd:

 

 • De jeugdploeg bereidde nu al samen een werf voor die kan opgestart worden na de quarantaine. Zo leerden de arbeiders welke praktische voorbereidingen er komen kijken bij de opstart van een werf. Ze hebben ook 3D leren tekenen.
 • Onze chauffeur deelde een educatieve TV-serie “Nieuw Leven”, een soap voor laaggeletterde anderstaligen die te zien is op youtube.
 • Eén instructeur hielp arbeiders bij de voorbereidingen voor het VCA-attest en maakte een Q&A op in het Nederlands en Frans.
 • Een andere instructeur groette elke dag zijn arbeiders stipt om 8u, en verwachtte natuurlijk een antwoord, om de dag goed te beginnen. Vervolgens kregen de arbieders hun opdracht van de dag. 
 • Veel arbeiders studeren Nederlands en theorie rijbewijs. Voor wie na de 
 • Coronaperiode slaagt voor het theorie-examen rijbewijs engageert FIX zich om de kost van het examen terug te betalen. Het effect van het Nederlands studeren is niet uitgebleven. We zagen het niveau van arbeiders afgelopen weken met rasse schreden vooruit gaan!
 • De schrijnwerkers leerden plan lezen en oppervlaktes berekenen.
 • De schilders kregen kleurenleer: welke kleuren heb je nodig om welke kleuren te maken?
 • Ten slotte werden op de verschillende kanalen ook vaak persoonlijke verhalen gedeeld over de impact van de quarantaine en de pandemie op ieders leven, vrienden en familie.
  Via deze weg vonden de FIX’ers steun bij elkaar. 

 

 

 

 

we zijn heel blij en trots dat alle FIX’ers zo professioneel hun verantwoordelijkheid opnamen. Op deze manier kon FIX de technische werkloosheid afhouden door een zinvol alternatief op te zetten.
Omdat 6 weken lockdown voor niemand makkelijk was wilden we alle FIX'ers ook graag een hart onder de riem steken. Daarom bezorgden we alle arbeiders een postkaartje met lekkere paaseitjes!

     

 

Afgelopen week is FIX volop in de weer geweest om de heropstart in alle veiligheid voor te bereiden.
We zijn daarom heel blij om aan te kondigen dat FIX vanaf 4 mei haar werven weer grotendeels zal kunnen opstarten. 
Het wordt vast en zeker een fijn weerzien!

Overig nieuws

Energiedossiers voor bezuiniging goedgekeurd in 25 scholen

Met het project 'Energiezorg Op School' ondersteunen de VGC en FIX 25 Brusselse scholen om energiebezuinigende maatregelen uit te voeren. De VGC maakt hiervoor 223.991 euro vrij. 

Lees verder

FIX blijft actief tijdens verstrengde lockdown

Vanaf maandag 2 november is in het gehele land opnieuw een verstrengde lockdown van kracht. FIX blijft voorlopig wél actief doorwerken in de scholen en jeugdinfrastructuur.

Lees verder

Mooie isolatiewerf aan bijgebouw van FIX

Tijdens de lockdown lagen alle werven van FIX stil… Álle werven? Nee, 2 FIX’ers bleven stevig (en met respect voor de nodige veiligheidsmaatregelen ) verder werken.

Lees verder

Build For Water, voor en door jongeren

“Build For Water” is de nieuwste samenwerking tussen FIX en het Beroepenreferentiecentrum Bouw! Gedurende een hele maand geeft FIX aan 15 jongeren een initiatie in de bouw.

Lees verder