FIX realiseert voor € 170.000 besparingen in 47 Brusselse scholen

De energieverantwoordelijken van FIX begeleiden Brusselse scholen bij hun energiebeheer. In 2019 zorgden hun adviezen en maatregelen voor een besparing van 170.000 EURO op de energiefactuur van 47 scholen.

Energieverbruik in kaart

De energieverantwoordelijken van FIX houden het energieverbruik van maar liefst 80% van de Brusselse scholen nauwgezet bij en slaan alarm bij afwijkingen in energieverbruik. Ze gaan met de scholen in gesprek om een efficiënter beheer te bekomen. Samen met de directeurs stellen de energieverantwoordelijken een meerjarenplan op voor energie-optimalisatie en ondersteunen ze de scholen bij hun keuze voor de meest doeltreffende maatregelen en een correcte uitvoering ervan.

Winst voor het milieu en de portefeuille

Dit jaar realiseerden de inspanningen van de energieverantwoordelijken een duizelingwekkende besparing van 3401,30 MWh. Naast de positieve impact op het milieu betekent dit ook een enorme besparing op de energiefactuur van de scholen. De besparingen zijn enerzijds een direct gevolg van investeringen zoals het plaatsen van thermostatische kranen, isolatiewerken of het vervangen van verwarmingsketels. Anderzijds zijn ze het resultaat van kosteloze maatregelen zoals sensibilisering over het gebruik van de thermostaat en het efficiënt afstemmen van de verwarmingsregeling.

Sociale economie aan het werk

Naast 2 energieverantwoordelijken heeft FIX ook 10 ploegen met arbeiders in een werkervaringstraject. Zij renoveren elke dag de Brusselse scholen. De renovatieploegen worden regelmatig ingezet voor energiebesparende werken. Vorig jaar gebeurde dat voor isolatiewerken, het plaatsen van nieuwe verlichtingen en het plaatsen van thermostatische kranen. Dit soort werken zijn extra interessant voor de arbeiders in werkervaringstraject die hierdoor na FIX gemakkelijker werk vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Energiebesparing en sociale tewerkstelling in scholen zijn zo 2 vliegen in 1 klap.

Overig nieuws

FIX kiest voor ecologische verf

Vanaf december start FIX officieel met het gebruik van ecologische verven. Waar mogelijk wil FIX zijn impact op het milieu zo veel mogelijk beperken. De omschakeling naar ecologische verven is een belangrijke stap binnen deze strategie.

Lees verder

Studenten Odisee en Voka verbinden FIX'ers met werkgevers

Gisteren kwamen studenten personeelsbeleid (HRM) van Odisee op bezoek bij FIX en gingen ze in gesprek met onze arbeiders.

Lees verder

440.000 euro voor 29 energiezuinige scholen

Met het project 'Energiezorg op School' ondersteunt de VGC 29 Nederlandstalige

Lees verder