FIX realiseert voor € 170.000 besparingen in 47 Brusselse scholen

De energieverantwoordelijken van FIX begeleiden Brusselse scholen bij hun energiebeheer. In 2019 zorgden hun adviezen en maatregelen voor een besparing van 170.000 EURO op de energiefactuur van 47 scholen.

Energieverbruik in kaart

De energieverantwoordelijken van FIX houden het energieverbruik van maar liefst 80% van de Brusselse scholen nauwgezet bij en slaan alarm bij afwijkingen in energieverbruik. Ze gaan met de scholen in gesprek om een efficiënter beheer te bekomen. Samen met de directeurs stellen de energieverantwoordelijken een meerjarenplan op voor energie-optimalisatie en ondersteunen ze de scholen bij hun keuze voor de meest doeltreffende maatregelen en een correcte uitvoering ervan.

Winst voor het milieu en de portefeuille

Dit jaar realiseerden de inspanningen van de energieverantwoordelijken een duizelingwekkende besparing van 3401,30 MWh. Naast de positieve impact op het milieu betekent dit ook een enorme besparing op de energiefactuur van de scholen. De besparingen zijn enerzijds een direct gevolg van investeringen zoals het plaatsen van thermostatische kranen, isolatiewerken of het vervangen van verwarmingsketels. Anderzijds zijn ze het resultaat van kosteloze maatregelen zoals sensibilisering over het gebruik van de thermostaat en het efficiënt afstemmen van de verwarmingsregeling.

Sociale economie aan het werk

Naast 2 energieverantwoordelijken heeft FIX ook 10 ploegen met arbeiders in een werkervaringstraject. Zij renoveren elke dag de Brusselse scholen. De renovatieploegen worden regelmatig ingezet voor energiebesparende werken. Vorig jaar gebeurde dat voor isolatiewerken, het plaatsen van nieuwe verlichtingen en het plaatsen van thermostatische kranen. Dit soort werken zijn extra interessant voor de arbeiders in werkervaringstraject die hierdoor na FIX gemakkelijker werk vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Energiebesparing en sociale tewerkstelling in scholen zijn zo 2 vliegen in 1 klap.

Overig nieuws

Energiedossiers voor bezuiniging goedgekeurd in 25 scholen

Met het project 'Energiezorg Op School' ondersteunen de VGC en FIX 25 Brusselse scholen om energiebezuinigende maatregelen uit te voeren. De VGC maakt hiervoor 223.991 euro vrij. 

Lees verder

FIX blijft actief tijdens verstrengde lockdown

Vanaf maandag 2 november is in het gehele land opnieuw een verstrengde lockdown van kracht. FIX blijft voorlopig wél actief doorwerken in de scholen en jeugdinfrastructuur.

Lees verder

Mooie isolatiewerf aan bijgebouw van FIX

Tijdens de lockdown lagen alle werven van FIX stil… Álle werven? Nee, 2 FIX’ers bleven stevig (en met respect voor de nodige veiligheidsmaatregelen ) verder werken.

Lees verder

Build For Water, voor en door jongeren

“Build For Water” is de nieuwste samenwerking tussen FIX en het Beroepenreferentiecentrum Bouw! Gedurende een hele maand geeft FIX aan 15 jongeren een initiatie in de bouw.

Lees verder